lauantai 21. maaliskuuta 2015

Yhteishaku muutos on p*rk*l**stä

Niin kuin otsikosta jo käy aika selvästi ilmi mistä on kyse ja mitä mieltä itse olen asiasta, mutta selvennetäänpä hieman.


Huomioithan tämän hakiessasi toisen asteen koulutukseen
  • Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea ammatillisen koulutuksen yhteishaussa. Tutustu tällöin ammatillisten oppilaitosten aikuiskoulutustarjontaan
  • Uudistuksen toisessa vaiheessa tavoitteena on varata yhteishaun opiskelupaikat kokonaan ensimmäistä opiskelupaikkaansa hakeville ja tarjota koulutusalaa vaihtaville sekä vastaavantasoisen tutkinnon suorittaneille muita väyliä uuteen koulutukseen hakeutumiseen. Alustavan aikataulun mukaan opiskelijavalintauudistuksen toinen vaihe otettaisiin käyttöön keväällä 2016.
  • Tavoitteena on myös vauhdittaa koulutuksesta työmarkkinoille siirtymistä ja kohentaa työllisyysastetta. (silti työttömiä on ihan jumalattomasti)Uudistus toteutetaan niin, että jo opiskelevien ja tutkinnon jo suorittaneiden mahdollisuudet hakeutua ja tulla valituksi uuteen koulutukseen turvataan. (valehtelette kuitenkin)

Eli omalla kohdallani esimerkiksi. Hain lukion jälkeen yliopistoon ja pisteet riitti varasijalle. Sitten hain laborantiksi, mutta huomasin että tiettyjen syiden takia kouluympäristö ei sovi minulle tällä hetkellä ja keskeytin opintoni. Jotten olisi yksi näistä niin kuuluisista "syrjäytyneistä" nuorista hain opiskelemaan näyttötutkinnolla toimitilahuoltajaksi. Siten pääsen esim. kesätöihin sairaalaan. No, sitten jos haluaisin hakea uudelleen laborantiksi tai unelmani muuttuisikin vaatesuunnittelijaksi, en voisi näin tehdä. Siis en ollenkaan. Se ihan kielletään uudessa yhteishaku muutoksessa. Voin hakea aikuiskoulutukseen.

Päättäjät vaan sanoo, että tällä uudistuksella pyritään estämään väliinputoojia ja syrjäytymistä. Mutta rakkaat päättäjät, te olette tällä uudistuksella halunneet vaan mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman paljon verotulojen saajia ja te olette edesauttaneet yhä useampien nuorten syrjäytymistä ja väliinputoamista. Kiitos siitä. 
Miksikö? Jotkut, en sano että useimmat, haluavat palavasti siihen yhteen ja ainoaan unelma-ammattiin. He eivät halua mennä plan B:n mukaan. Ja nyt te estätte sen, että kiertoteitä pääsisi hyvinkin vaikka lääkäriksi. Jos et ensi yrittämällä läpi mene: Sitten pitää päättää, että opiskeletko jotain siinä pelossa, ettet voi enää lääkikseen hakea. Ainakaan kovin hyvin. Joudut ainakin heikkoon hirteen. Tai sitten pidät välivuotta ja yrität uudelleen. Ja välivuosien aikana sinut leimataan syrjäytyneeksi kun et mitään opiskele ja hyvä että ilman koulutusta pääset edes johonkin töihin. Ja loppujen lopuski voi käydä niin, että ansioluettelossa lukee elämänkoulun käynyt. Jos aiot pitää tiukasti kiinni unelma-ammattisi opiskelusta. 

"Koululainen hakee opiskelemaan uudistuneessa yhteishaussa.Hän ei osaa päättää, hakisiko tieto- ja tietoliikennetekniikkan perustutkintoon vai puualalle. Jos hän valitsee hakuvaiheessa väärin, saattaa olla, että hänen on mahdotonta päästä enää opiskelemaan oikeaa alaa."

Tässä sitä minäkin mietin nyt, että kannattaisiko minun tämäkin koulu kesken jättää, ettei mitään tutkintoa olisi. Kun alkaa mennä vaikeaksi sitten tuo unelma-ammattiin hakeminen.

Valitse tarkkaan sillä uudelleen kouluttautuminen on tehty niin vaikeaksi että olet aika
heikossa hirressä.

Seuraavaksi sormet syyhyäisivät kirjoittaa siitä aiheesta, että esimerkiksi tällaisia p*****a päätöksiä tekevät kansanedustajat takovat rahaa kuin Kalevalan Sampo vielä eläkkeellä ollessaankin. Mutta voi olla että tuo edellinen lause on jo niin kaikkipuhuva, ettei siitä tarvitse sen enempää sanoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti