torstai 20. heinäkuuta 2017

Kiitos Karttulan koulun opinto-ohjaajille... kiitos vitusti...

Yläasteen opinto-ohjauksen tunneilla, aikana jolloin pitäisi nuorten tehdä päätöksiä lukion/amiskan välillä, täytellään kyselyitä.

Vastaa kyllä tai ei, niin kerron sulle mikä susta tulee.

Vastaa 1-5 kuinka mielekästä tämä olisi, niin paljastan sulle tulevan ammattisi.

Ja näitä tehdään vino pino. 

Olin milloin floristi milloin puuseppä.
Toisinaan olin rekkakuski ja toisinaan kilahti ammatiksi kirjanpitäjä. 
Seuraavalla viikolla ammattitesti näytti terveydenhoitajaa.

Sain todella hyvän pohjan valinnalleni. Lukioon siis.

Lukion opinto-ohjauksen tunnilla täytellään lisää kaavakkeita, jutellaan hieman niitä näitä liirum laarumeita. Ohjaaja mainitsee hiljaa; voihan sitä toki ulkomaillakin opiskella. 

Ja, se ulkomailla opiskelu jäi sitten siihen. 

Olisiko voinut kertoa hieman kuinka haetaan, miten, koska ja niin edelleen. Opintopolku ei varmaan ole mikään kansainvälinen kanava.

Ja, olisiko ollut kiva opinto-ohjaajana kertoa UWC - mahdollisuudesta? Vai eikö kenties oltu kuultukaan koko paskasta? Olisihan tästä voinut mainita jo ysin opinto-ohjauksessa. Luin jostakin, että lukion voi suorittaa myös ulkomailla. Tästäkin mahdollisuudesta olisi voinut kertoa. Vai onko Suomi oikeasti niin takatiukka, että haluaa pitää omat itsellään Under the Dome- tyyliin.  

Kirjoitin muutaman sähköpostin tytön kanssa, jolle opinto-ohjaaja oli suositellut kyseistä stipendiä. Nyt se tyttö on Norjassa, sisäoppilaitoksessa opiskelemassa ja kirjoittamassa itsensä lukiosta. 

Luulin siis että kyseessä on joku Lyseon IB-linjan erikoissysteemi kunnes:

Löysin toisen samanmoisen tytön, joka oli saanut stipendin Intiaan. 

Sitä kautta löysin tieni nettisivulle ja siellä se seisoo:

Voiko/täytyykö UWC-kouluihin hakea pre-IB/pre-DP -linjalta?

Kuka tahansa suomalainen nuori voi hakea UWC-stipendiä koulutaustasta riippumatta. Pre-IB/pre-DP -linjalla opiskelevat nuoret ovat siis aivan samalla viivalla kansallisen linjan lukioista lähtöisin olevien opiskelijoiden kanssa.



Olisin voinut minäkin siis. Keskiarvo ei nyt ollu mikään kymppi, mutta silti. Olisin voinut minäkin, Karttulan perähikiä lukiolainen, mennä ja lähteä ja ainakin hakea stipendiä. Tiedä vaikka oisin päässyt. Mutta eihän minulla ollut hajuakaan koko touhusta. Opinto-ohjaus oli lähinnä ohjausta tähän tyyliin: ota silmä kouraan ja katso itse.

Nyt on ainakin selkiytynyt urahaaveet. Minä opiskelen opinto-ohjaajaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti